Nyt kun olemme saaneet selville, miten ihmisen mieli kaikessa yksinkertaisuudessaan toimii, on syytä hyödyntää tuota tietoutta myös uudenvuoden lupauksien suhteen. Koska ongelmien ratkaisu aiheuttaa onnellisuutta, on syytä luoda ongelmia, joita kykenemme myös ratkaisemaan. Ylioptimistiset lähes itsepetoksen tunnusmerkistön täyttävät uudenvuoden lupaukset ovat kryptoniittiä onnellisuudelle.

Onnellisuus on siis yksinkertaisuudessaan ongelmien ratkaisua, voit testata tämän itse kokeilemalla. Keksi joku pienimuotoinen ongelma, ratkaise se ja tarkkaile millaisia tuntemuksia se sinussa herättää. Mutta muista ettei onnellisuus ole stabiili tila. Kun olemme tiedostaneet onnellisuuden muodostumisen, voimme miettiä nyt uudenvuoden lupauksia hieman erilaisella näkökulmalla.


Jokainen asia mitä haluat, 
muodostaa alitajunnassasi 
ongelman. Näin asia kaikessa 
yksinkertaisuudessaan on. 

Ole siis varovainen kuinka isoja ongelmia muodostat itsellesi, sillä isot ongelmat tulisi aina pilkkoa pienempiin osiin. Mieltäsi ohjaa nimittäin RAS (Reticular Activating System), joka käytännössä suodattaa valtavaa bittitulvaa kaikkialta ympäristöstäsi. Tässä bittitulvassa voit ohjata itseäsi seuraamaan jotain asiaa asettamalla jonkun konkreettisen tavoitteen.

On huomioitava ettei tavoite saa olla liian suuri tai liian raskas, sillä tällöin RAS ei pysty muodostamaan mitään yhtymäkohta tavoitteen toteuttamiseksi. On tärkeää myös määritellä tavoite mielessään oikein. Ohessa onkin kuvattu kaksi yleistä tavoitetta oikein määriteltynä.

Kuinka aloitan kuntoilun?

Muistakaamme aiemmin kertomamme oivallus, kuinka onnellisuus muodostuu ongelmien ratkomisesta. Onnellisuus on siis yksinkersaisuudessaan ongelmien ratkaisua. Voit testata tämän itselläsi. Jos et ole sitä aiemmin huomannut tai kiinnittänyt siihen huomiota, älä huoli ei ole kukaan muukaan.

On tärkeää tiedostaa myös ettei onnellisuus ole stabiilitila. Tällä tietoudella ja heräämisellä voimme miettiä nyt uudenvuoden lupauksia hieman erilaiselta kantilta. Älä osta vuosikorttia kuntosalille, kuvitellen oston motivoivan sinua ajattelemaan ”kun kerta vuosikortti on ostettu, niin onhan sitä käytettäväkin”. Tämä on itsepetos, eikä kannustava tavoitteen määrittely. Olipa kyseessä sitten lenkkeilyn tai kuntosaliharrastuksen aloittamisesta, aseta tavoitteesi toisella tavalla. Tee mielikuvaharjoitus, miltä näytät, kun olet harrastanut tietyn aikaa kuntoilua. Miltä näytät, miten mukavalta asiat tuntuvat ja miten hyvältä sinusta itsestäsi tuntuu.

Edellä mainittu tavoite on jotain, mihin RAS pystyy kiinnittymään, tavoitetila, mutta samalla myös alitajuinen ongelma.

Aloita uusi harrastus pienillä muutoksella. Jos tavoitteesi on aloittaa lenkkeily, laita ensin verkkarit päälle ja lenkkarit jalkaan ja istu hetki sen jälkeen eteisessä. Jos siltä tuntuu mene ulos ja kävele viisi minuuttia. Kuka tahansa pystyy kävelemään viisi minuuttia. Muista itsestäsi aiemmin luoma mielikuva.

Toimintasi alkaa ohjaamaan mieltäsi ja mielesi alkaa ohjaamaan kehoasi. Pian viisi minuuttia ei enää riitä, vaan ajattelet ”no, kun kerta ollaanjo ulkona, niin kävelenpä nyt vähän pidemmälle” tai ”nyt kun kerta tänne salille tulin, niin teenpä sitten vähän jotain”.

Kuinka lopetan tupakanpolton?

On haastavaa lopettaa tupakointi ilman mielikuvaharjoittelua. Lopeta tupakointi seuraavasti: Ajattele miten mukava sinun on olla kun olet ollutpolttamatta. Mitä voit tehdä säästetyllä rahalla ja ennen kaikkea mitenkaikki tuoksuu paremmalle. Käy tätä läpi mielessäsi. Tämä voi kuulostaa turhalta, mutta se on kaukana siitä. Sillä RAS ei saa yhtymäkohtaa tavoitteeseesi jos päätät ainoastaan lopettaa tupakanpolton.

RAS ei pysty tuolloin hahmottamaan miltä tavoitteesi näyttää. Ilman mielikuvaa se ei pysty muodostamaan tavoitteestasi ”ongelmaa”. Tämän vuoksi sinun on tärkeää tehdä mielikuvaharjoitus. Kun sinulle tulee vahvoja mielihaluja, tee tuo mielikuvaharjoitus uudelleen. Ja jos sinun on joskus aivan pakko polttaa tupakka, tee se mutta vasta mielikuvaharjoitteen jälkeen.

Älä lannistu jos lipsahdat välillä tavoitteestasi, sillä jos tupakoinnin lopettaminen olisi helppoa kaikki tekisivät sen. Mutta nyt edellä kuvatulla psykologisella mielenohjauksella teet tupakanpolton lopettamisestasi itsellesi merkittävästi helpompaa.

Onnea, toki nythän sitä et enää tarvitse, koska tiedät kuinka onnistut uudenvuoden lupauksesi toteuttamisessa.