Ekologisuus on yksi tämän hetken puhutuimmista teemoista ja hyvä että onkin. Tuskin kukaan nyt haluaa tuhota tahallaan ympäristöä, sehän on meidän kaikkien yhteinen ja olemme kaikki riippuvaisia siitä. Toki tässäkin asiassa meidän tulee sisäistää oikea ja väärä informaatio.

The Deal kirjassa maapalloa kuvataan hienosti avaruudessa lentäväksi alukseksi, jotta saisimme paremman näkökulman omaan elämäämme maapallolla. Kuinka typerää olisikaan tuhota tietoisesti happea ja ravintoa tuottavaa järjestelmää aluksesta, jossa olemme matkustajana? Toimisitko itse näin esimerkiksi omalla lomalennollasi?

Maapallolla ollessamme teemme kuitenkin näin kokoajan kun tuhoamme planeettamme ekojärjestelmää nopeammin kuin se ehtii uusiutumaan. Tietenkin olettaen että tuhoamme sitä nopeammin kuin se uusiutuu. Toimituksellemme ei ole nimittäin täysin selvää olemmeko ylittäneet maapallon ekologisen järjestelmän sietokyvyn ja mitä oikeasti tapahtuukun sietokyky ylitetään?

Kielletään muovipussit?

Tehdään asiasta uusi lakiehdotus. Toki olisi vielä upeampaa jos kaikki kauppaketjut suostuisivat tähän yhdessä ilman pakottavaa lainsäädäntöä, osoituksena heidän oikeasta kiinnostuksesta asiaan.Lakiehdotus on seuraavanlainen: muovipussit vedetään markkinoilta 1.6.2021 ja jo olemassa olevat varastot hoidetaan asianmukaiseen kierrätykseen. Jatkossa kasseja saa kauppojen kassoilta enää vain kankaisina, paperisina tai muutoin maatuvina.

Kuinka kuluttaja reagoi muovipussikieltoon?

Todeten, ”jaahas, no otanpa sitten tuon paperisen pussin tai kankaisen kassin”. Ei ole mitenkään selitettävissä että toimenpide aiheuttaisi kenessäkään mitään murinaa, koska ”tässähän ollaan hyvän asian edessä”, kuluttajat ajattelisivat. Jos asia olisi ylitsepääsemätön jollekin, niin kyseinen henkilö kantakoot kotoaan muovipussinsa ja pakatkoon ostoksensa sitten niihin, sillä nehän kestävät useampiakin käyttökertoja.

Muovipussien käyttöä perustellaankin usein sillä että niitä käytetään useita käyttökertoja ja siksi ne kuluttavat tutkimuksien mukaan ympäristöä jopa vähemmän kuin paperiset kassit. Tosin uskomme että myös paperikassien ja etenkin kankaisten kassien käyttöikä nousisi merkittävästi mikäli muovipusseja ei olisi enää niin helposti saatavilla.

Lisäksi vasta viime aikoina olemme heränneet mikromuovien leviämiseen ympäri maailman. Mikromuovien vaikutuksista ihmiseen taimuuhun elävään organismiin ei ole olemassa vielä riittävää tutkimustietoa. Voimme arvioida sen kuitenkin olevan haitallista, sitä emme vain vielä tiedä kuinka haitallista?

Näin olemme ratkaisseet järkevästi ekologisen ongelman. Huomattavasti fiksumpaa kun kieltää, hyvä luoja, mehupillien valmistus muovista. Toki edellä oleva Euroopan Unionin päätös vuodelta 2019 kieltää myös muovisten vanupuikkojen, aterimien, lautasten, sekoitustikkujen ja ilmapallotikkujen myymisen EU:ssa vuodesta 2021 alkaen, mutta ei esimerkiksi muovipussien myyntiä kauppojen kassoilta.

Noinkohan markkinataloudella on ekologisuus oikeasti mielessä kun tällaista muutosta) ei vielä olla tehty? Tutustuessamme aiheeseen löysimme ironista kyllä informaatiota, jossa viitattiin muovipussien markkinoille tulon taannoin johtuneen halusta säästää puita paperisten kassien valmistamisessa. Ympäri käydään ja yhteen tullaan?

Teemmekö oikeita asioita ympäristön eteen?

Jos kantaisimme aitoa huolta ympäristöongelmasta olisi meidän syytä kiinnittää yhä enemmän huomiota esimerkiksi tankkereiden tuottamiin päästöihin. Toki tankkereiden tuottamilla päästöillä on haastavaa syyllistää yksilöitä ja luoda yksilötason syyllisyydentunnetta. Joten näyttääkin siltä ettei asiaa haluta tuoda niin voimakkaasti esille julkisuudessa. Empiirisesti tarkasteltuna asia näyttää valitettavasti tältä.

Olkoon asioiden taustalla olevat motiivit millaisia tahansa, hyvin lyhyellä tutkimuksella selviää ettei asioiden eteen tehdä oikeastaan mitään loogista. Epärationaalista, paljonkin. Noinkohan media tarjoaa muovipussi ongelmaan täysin loogisen ja järkevän ratkaisun, joka ei käytännössä maksa mitään. Olemme ratkaisulähtöinen media ja täten poikkeamme muista markkinoilla olevista medioista. Lähetämme artikkelin ja sen ratkaisun vihreiden kansanedustajille ja odotamme mielenkiinnolla heidän vastauksia ja kommentteja asiaan.

Kysely vihreiden eduskuntaryhmän jäsenille

Noinkohan median toimitus on 12.1.2021 kysynyt vihreiden eduskuntaryhmän jäseniltä heidän kantaansa Noinkohan median esittämään ratkaisuun muovipussiongelmassa. Lähettämämme mailimme löydät ohesta.