Työministeri voi tarvittaessa siirtää lakon alkamista. Siirtäminen voidaan tehdä jos lakon katsotaan sen laajuuden tai työalan laadun vuoksi kohdistuvan yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai huomattavasti vahingoittavan yleistä etua. Nyt työministeri Tuula Haatainen ei ole näin toiminut. Kun puhutaan Suomen koronatartuntojen kasvavasta määrästä, jotka ovat nousseet kokoajan, niin mikä muu voisi olla enemmän yleistä etua vahingoittavaa.

Pääkaupunkiseudun junaliikenteen pysähtyminen kahdeksi päiväksi osoittaa suurta piittaamattomuutta Rautatiealan Unionin Helsingin ammattiosastolta ja sen puheenjohtajalta Lassi Nariselta. Töihin matkustavat ihmiset sulloutuvat nyt busseihin ja seuraavalla viikolla tämä näkyy korona tartuntojen nousuna. On selvää että Suomessa ylitetään ensi viikolla 1000 tartunnan päivä raja.

Mikä on Helsingin ammattiosastolta ja Rautatiealan Unionin vastuu tapahtuneesta? On hämmästyttävää kuinka piittaamattomasti ammattiliitto suhtautuu yleiseen turvallisuuteen. Se kuinka moni lakon seurauksena menehtyy, on tulevaisuudessa helppo laskea. Hyvin harvoin lakkojen vaikutukset, ovat olleet näin dramaattisia kuin nyt. Eivätkö ammattiliiton päättäjät oikeasti ymmärrä kuinka vakavalla asialla he leikkivät?

Miksi työministeri Haatainen ei siirtänyt lakon alkamista?

Työministeri Tuula Haataisella olisi laillinen oikeus siirtää lakon alkamispää kahdella viikolla, jos yleinen etu sitä vaatii. On hämmästyttävää että ministerivalalla toimiva henkilö ei ryhdy toimenpiteisiin asiassa. Lakon siirtämiseen ei haluta ryhtyä vaikka jokainen ymmärtää sen vaikutukset. Työministerin olisi tullut välittömästi siirtää lakko kahdella viikolla ja velvoittaa lakon siirtäminen turvallisempaan ajankohtaan. Myös Rautatiealan Unionin puheenjohtaja Tero Palomäen SAK:n Jarkko Elorannan olisi tullut puuttua tilanteeseen. Viimeisenä lukkona, mikäli mikään ei muu ei olisi auttanut olisi hallituksen tullut toimia asiassa. Hyviä tyylipisteitä lakon hoitamisesta ei saa kukaan, ei myöskään valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala, jonka olisi tullut jo oma-aloittaisesti esittää työministerille lakon siirtämisen alkamiskohtaa. Onko todella niin, että Suomen keskeiset päättäjä ovat näin ulkona koronatilanteesta. Ensi viikolla nähdään, mitkä ovat lakon vaikutukset.

Toteammeko tässäkin kohtaan pääministerin suusta tutulla lausahduksella: Get over it!