Portugali teki vuonna 2001 radikaalin lakiuudistuksen. Portugali nimittäin dekriminalisoi huumeiden käytön rikoslaista. Käyttö ei siis ollut enää rangaistavaa. Häh, teki siis mitä? Kuulostaako siltä, että nyt on homma karannut käsistä. Ei näin voida tehdä, siitähän seuraa vaikka mitä kamalaa.

Mitä huumeiden käytön dekriminalisointi aiheutti Portugalissa?

Niin, mitä päätöksestä oikeastaan seurasi? Nyt kun aikaa on kulunut ja asiasta on olemassa tilastotietoa, on hyvä pysähtyä katsomaan mitä Portugalin päätöksestä oikein seurasi? Katsotaanpa siis hieman vuosien statistiikkaa, josta näemme kaikki päätöksen haitat ja hyödyt. Onko Portugalin malli toimiva, se selviää pian?

Asenne muutos huumeisiin

Asennoituminen huumeiden käyttöön muuttui Portugalissa radikaalisti. Ihmiset hakeutuminen avun piiriin lisääntyi eivätkä käyttäjät enää häpeilleet ongelmaansa. Lisäksi huumeiden käyttö väheni. Luitte aivan oikein, käyttö väheni. 

HIV tapauksien määrä Portugalissa romahti

Oheisessa kappaleen alla olevassa taulukossa näette eräiden Euroopan Unionin maiden HIV tartuntojen kehityksen huumeiden käyttäjien parissa aina miljoona asukasta kohden. Portugalissa tartuntojen määrä on vajaassa kymmenessä vuodessa romahtanut 80 %. Muista maista ainoastaan Virossa tartuntoja on pystytty merkittävästi alentamaan ja sielläkin tartunnat ovat olleet viime vuosina kovassa nousussa. Enemmistössä tarkastelumaissa tartunnat ovat pysyneet samalla tasolla koko tarkasteluajanjakson, mutta Itävallassa ja Liettuassa ne ovat nousseet voimakkaasti. Huumeiden käyttäjien saamat AIDS tapaukset korreloivat Portugalissa täysin HIV- tapausten kehitystä eli ovat romahtaneet n. 70 % (kyseinen tieto ei ole saatavilla taulukossa).