Yhdysvalloissa tapahtuneen Capitol Hillin eli kongressin valtauksella on useita seurauksia. Kun mellakoitsijat valtasivat kansallisen parlamenttirakennuksen, saattaa sillä olla kauaksi kantoisia vaikutuksia koko Yhdysvaltojen liittovaltioon. Yhdysvallat ovat uuden edessä. Maan kahtia jakautuminen jatkuu ja aiheuttaa levottomuuksia ja uusia mellakoita. Pahimmillaan mellakat saattavat johtaa aseellisiin yhteydenottoihin liittovaltion ja mellakoitsijoiden välillä, siitä vuoden 1861 tapahtumat eivät ole enää kaukana.

Facebook ja Twitter sulkivat presidentti Trumpin tilit

Mellakan aikana Twitter ja Facebook sulkivat presidentti Trumpin tilit. Syynä sulkemiseen oli syy että hänen viestinsä saattaisivat lisätä väkivaltaisuuksia. Myohemmin Twitter ilmoitti että Trumpin tili on suljettu pysyvästi.

Ennen twitter tilin sulkemista Trump ennätti kuitenkin lähettää twiitin, jossa hän rauhoitti mellakoitsijoita. Twitteri ja Facebookin toimintaa voidaan ymmärtää kriisitilanteissa kuten mellakoinnin yhteydessä. Mutta onko presidentti Trumpin tilin sulkeminen ylilyönti?

Myös ”tavallisten kansalaisten” tilejä suljetaan

Sosiaalisista medioista erityisesti Facebook on sulkenut viime vuosien aikana paljon käyttäjiensä tilejä. Jos googletat aihetta löydät siitä paljon tietoa ja keskusteluja. Erityistä on että etenkin viime aikoina Facebookin linja näyttää radikalisoituvan. Yhä enemmän niin sanottujen ”tavallisten ihmisten” tilejä suljetaan. Syyksi Facebook ilmoittaa ainoastaan ”Facebookin sääntöjen rikkomisen”. Facebookin sääntöjä et kuitenkaan löydä mistään, eikä sääntöjä saa vaikka niitä pyytää Facebookilta. Oma lukunsa Facebookissa ovat perusteettomat ilmoitukset vihapuheesta, joilla pyritään tekemään henkilöille haittaa.

Huomionarvoista on, ettei facebookiin saa suoraan yhteyttä mitenkään, jos asiasta haluaisi edes kysyä.


Myös Noinkohan toimituksessa Facebook tilejä on suljettu joko pysyvästi tai väliaikaisesti. Mediana emme koe olevamme vihapuhetta lietsova, mutta silti toimittajillemme on käynyt näin. Facebookin uusi linja näyttääkin olevan yhä enemmän kriittisen keskustelun sensuroiminen. Mikäli suhtaudut kriittisesti maahanmuuttoon, puhut miesten tasa-arvosta, et hyväksy samaa sukupuolta olevien avioliittoja syyllistyt vihapuheeseen. Tämän vuoksi Noinkohan media ei ole Facebookissa.

Mitä tästä kaikesta seuraa?

Nuorten käyttäjien pakeneminen Facebookista on ollut käynnissä jo pitkään. Nyt myös kriittiset käyttäjät ovat alkaneet karttamaan palvelua. Facebook ei itse asiassa ymmärrä että sensuroimalla keskustelua se antaa lisää voimaa ääriliikkeille.

Trump on vihjannut uuden sosiaalisen median alustan perustamisesta. Uusille sosiaalisille medioille onkin nyt tilausta. Facebook on joutunut jo valtioiden hampaisiin niin Yhdysvalloissa kun Euroopan unionissa. On vaan ajan kysymys milloin ”sosiaalisen median jätit” joutuvat valtioiden rajoitusten piiriin.

Mikä sitten on hyvä sosiaalinen media?

Tämä riippuu tietenkin yksilön tarpeista. Uskallamme kuitenkin arvioida lukijakuntamme keskiarvoa enemmän ajattelevaksi, joten suosittelemme Quora alustaa. Tämä on erilainen ja erinomainen kysymys – vastaus -tyylinen sosiaalisen median alusta.